06. 05. 2013.

Zakašnjeli čekovi

Kako stoje stvari, penzioneri bi, umjesto buntovne omladine, mogli biti prvi koji će se stisnuti u masovne kolone, izgladnjele i ponižene, koje će povikati: Dosta! 


Zakašnjenje od nekoliko dana s kojim se isplaćuju aprilske penzije, izazvalo je duboku strepnju u najstarijim slojevima našeg stanovništva. Kakve će tek biti reakcije kada ti ljudi spoznaju da se ne radi o pukom incidentu i izuzetku? Sve, naime, govori da penzionom sistemu prijeti potpuna propast, da će u kasu iz koje se isplaćuju mirovine, ulaziti sve manje i manje novca. 
Ogromna većina od tri stotine hiljada federalnih penzionera ionako jedva sastavlja kraj s krajem. A tokovi novca u Federaciji takvi su da se boljemu nije nadati nego se spremati za novo stezanje kaiše. 
Iz penzionerskih udruženja već podižu glas. Kako stoje stvari, oni bi se mogli stisnuti u prve masovne kolone, izgladnjele i ponižene, koje će povikati: Dosta! 
Izlivi ljutnje i masovne pobune uvijek su poticani iz mlađega, obično studentskog naraštaja. U svim vremenima i sistemima oni su bili najosjetljiviji na nepravdu i najspremniji da pritisnu nesposobne vladare. No, i po tome bi BiH, izgleda, mogla biti izuzetak. Žustri otpori bezdušnoj i nesposobnoj vlasti ovdje bi mogli da počnu od najstarije generacije. Em su njeni životni uvjeti najlošiji, em taj naraštaj, očito, ima razvijeniji i osjećaj za pravdu, poštenje, pa i za političku pobunu. 
Sve ovo, ustvari, nije problem današnjih penzionera. I nas koji sada radimo, čeka ista zlosretna sudbina. Stoga je treba presresti pa šta košta da košta, skupa s ovom generacijom koja je dočekala da se u poznim godinama suoči s najvećim životnim poniženjima.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...