24. 03. 2017.

VELIKE SILE “PAKUJU” NAM NOVI RAT!?

Saznanje da bismo mogli postati kolateralna šteta osipanja Evropske unije i njene svađe sa Vašingtonom, možda je i najopasnija od svih tempiranih bombi pod našim ionako nestabilnim nogama




PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

To već nije nimalo slučajno ni bezazleno. Nakon višemjesečnog niza upozorenja evro-američkih medija da bi plamen rata ponovo mogao da zahvati područje bivše Jugoslavije, u iste bubnjeve udarila su i dvojica visokih evropskih zvaničnika.

U srijedu je Carl Bildt predložio upućivanje evropskih vojnih snaga u naš region, s namjerom da one svojim vježbama osujete ovdje prisutnu ratobornost. Danas je po istim žicama zatamburao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zamjerajući predsjedniku SAD Donaldu Trumpu na ohrabrivanju dezintegracionih procesa u Evropskoj uniji, kako prenosi  Financial Times, Juncker je procijenio “da to može izazvati rat na području zapadnog Balkana”.

U intervjuu za pomenuti list, Luksemburžanin je kazao da je svoju zabrinutost prenio američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu.

- Rekao sam potpredsjedniku: Ne pozivajte druge države da napuste Evropsku uniju, jer ukoliko dođe do kolapsa EU, imat ćete novi rat na zapadnom Balkanu - kazao je Juncker. On smatra da je od neprocjenjive važnosti sadašnja politika Brisela, kojom se države zapadnog Balkana podstiču na ulazak u EU.

"Jer, ukoliko se ove države prepuste same sebi - imat ćemo rat ponovo", naglasio je Juncker.

Riječ “rat”, kad se pominju BiH i obližnje zemlje, nikad nije izašla iz rječnika evropskih i američkih diplomata. U posljednjih godinu dana ona se, međutim, pominje sve učestalije. Svima je, doduše, zajedničko to da upozoravaju da bi do novih oružanih sukoba moglo doći ukoliko se ne zaustave krizni procesi u BiH, na relaciji Kosovo - Srbija te u Makedoniji i Crnoj Gori. No, sad je tome pridodat još jedan razlog. Kako čujemo,  Balkan bi mogao ponovo prokuhati zbog osipanja ili čak raspada Evropske unije!

Logično se upitati - Zašto? Kratak i logičan odgovor sastoji se u staroj istini da jaki svoje probleme redovito prebacuju na slabije od sebe. Braneći svoj mir, oni ne prezaju da unesu nemir tamo gdje će posljedice po njih biti najmanje.

U ovom slučaju, svoju krizu Evropa bi izvezla na Balkan, tamo gdje se prostire još šest evropskih država koje nisu dio Evropske unije. Potencijali za sukob ovdje svakako postoje, a ako neko sa strane može “pomoći” da se oni umire, onda je to svakako EU. Ona bi, međutim, mogla biti i faktor pogoršavanja situacije. Nemale su, uostalom, njene zasluge za pretvaranje inače neizbježnih eks-jugoslovenskih ratova u pravu klanicu i poprište neviđenih zločina. U toj krizi EU se nije snalazila, mnogo toga je i namjerno dosolila, da bi se tek američkim diplomatskim angažmanom otvorila vrata kakvom-takvom miru.

Devedesetih godina prošlog stoljeća Evropska unija je bila u boljoj poziciji od sadašnje, kada je potresa niz unutrašnjih kriza, od kojih neke prijete i realnom mogućnošću osipanja, pa i raspada ovog multidržavnog društva. Stoga je, vjerovatno, još veća i njihova spremnost da, sa svojih pleća, probleme pretovaruju na leđa drugih. Po tome smrdi i ono o čemu je Financial Timesu govorio evropski “premijer” Juncker.

Eventualno priključenje preostalih “nesvrstanih” balkanskih država jakoj i stabilnoj Evropskoj uniji gotovo sigurno bi rezultiralo  ublažavanjem kriznih procesa u ovom dijelu Balkana. No, niti je EU danas jaka kako je donedavno bila, niti je ovaj region tako uzročno-posljedično povezan sa Briselom da bi kriza Evropske unije morala da eksplodira baš u našim njedrima.

To nije ni politička ni vojna realnost, ali može biti način na koji se, na nesreći drugih, može ublažavati ili sprječavati vlastita loša sudbina. Drugo, onako kako o nama govori Juncker, jasno je da u sve izraženijem pogoršavanju američko-evropskih odnosa Brisel ima namjeru da naš region upotrebljava kao važnu monetu za potkusurivanje sa Vašingtonom. A to za BiH i obližnje države nije nimalo dobra vijest. Štaviše, zbog toga bi zvono već trebalo da zvoni na uzbunu. Ako nam ne bi “pakovala” ratne sukobe, a ni to nije nemoguće, Evropska unija i njene vodeće članice bi, kako izgleda, ovdje mogli postati DIO PROBLEMA, a ne DIO RJEŠENJA.

Nije teško zaključiti ko bi se još mogao uključiti u nove balkanske ratne igre, od Amerike i Velike Britanije do Rusije, možda Turske, pa čak i Kine. Sve te velike sile, uz EU, imaju svoje želje u našem regionu, pa bi kroz međusobni rivalitet i zavađanje svojih “ljubimaca” na zapadnom Balkanu zaista i mogli učiniti da se zveket oružja pretvori u zaglušujući, smrtonosni prasak.

Nakon serije ratova, prije četvrt stoljeća, ovdje nikad nije zavladao čvrsti mir. Niti se dogodilo stvarno pomirenje svojedobno ratujućih strana niti su velike sile u ovom regionu namirile sve svoje interese i riješile međusobne zadjevice. Miris baruta iz balkanskog bureta je smanjen, ali ga i sada ima u dozi koja obavezuje na jak oprez.

Sa procjenama tipa Junckerove, međutim, oprez već prelazi u nespokoj. Saznanje da bismo mogli postati kolateralna šteta osipanja Evropske unije, a pogotovo razvrgavanja prijateljskih odnosa između Brisela i Vašingtona, možda je i najopasnija od svih tempiranih bombi pod našim ionako nestabilnim nogama.


DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...