12. 03. 2017.

SOFTIĆ PONOVO OBMANJUJE JAVNOST

Softić je svoj status znao i prije prošlogodišnjeg “dopisivanja” sa haškim Sudom pravde. Zato i možda ključno pitanje: Zašto se, između maja 2013. i maja 2016. - predomislio?




PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Napokon se oglasio i Sakib Softić, bivši agent BiH u sudskom procesu protiv Srbije. No, prevario se svako ko je očekivao da će od njega dobiti neko suvislo objašnjenje zašto se lažno predstavljao i devet mjeseci od javnosti skrivao da je iz Međunarodnog suda pravde u Hagu još prošle godine službeno, i to na svoj upit, obaviješten da mu je u tom sudu prestao da važi status agenta.

To što je bilo od ključne važnosti, Softić u svom reagovanju nije objasnio. A morao je to da učini. Jer, da je javnost od njega na vrijeme saznala da više nema status agenta, on i Bakir Izetbegović ne bi ni dobili jednodušnu podršku za svoje dalje postupanje, pogotovo od “talaca” koje su okupili u Vijećnici.

Od Softića se u ovoj skandalozno situaciji očekivalo isključivo da objasni zašto je, skupa sa Izetbegovićem, panično skrivao svoj stvarni status. No, svjestan da za to nije bilo nikakvog valjanog ni poštenog razloga, on od tog odgovora bježi i u svom današnjem, potpuno suvišnom javnom reagovanju.

Softić u njemu čak relativizira značaj svog statusa “bivšeg agenta”, tvrdeći da to nije bio razlog za odbacivanje zahtjeva BiH za reviziju presude. Dalje, on pokušava da javnost zbuni tvrdnjama kako to uopšte nije mišljenje Suda nego “nekakvog registrara”, kako je ranije tog zvaničnika jalijaški minimizirao Bakir Izetbegović.

Prvo, registrar je ovlašteno lice Suda i odluka s njegovim potpisom i pečatom u ovoj pravnoj instituciji je “sveto slovo”. Drugo, ako Softiću ni to nije bilo dovoljno, sve je dodatno pojasnio Ronny Abraham, predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Abraham je u svom saopštenju izričito potvrdio “DA JE SUD ODBIO DA U POSTUPAK UZME ZAHTJEV ZA REVIZIJU UPRAVO STOGA ŠTO O IMENOVANJU AGENTA, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države”.

U toj rečenici, prvo, vidimo da nas je SUD ODBIO, a ne “nekakav registrar”. I drugo, učinjeno je to u prvom redu zato što Predsjedništvo BiH nije ništa odlučilo “O IMENOVANJU AGENTA”. A bez agenta nema ni postupka, logično.

I nakon toga Softić, ipak, tvrdi da on i njegov status nisu bili sporni. Da nije tužno, bilo bi smiješno!

Još nešto jako važno Softić nam je ostao dužan. Radi se o njegovom gostovanju na FTV, u Dnevniku od 30. maja 2013. godine, kada ga je voditeljica predstavila kao agenta BiH pred Međunarodnim tribunalom u Hagu.

Softić je na to odgovorio:

- Ja sam nezadovoljan kako ste me predstavili. Ja sam profesor Univerziteta u Sarajevu i bivši agent Bosne i Hercegovine - rekao je Softić prije četiri godine.

On je svoj status, očigledno, znao i prije prošlogodišnjeg “dopisivanja” sa haškim registrarom, odnosno Sudom pravde. Zato i možda ključno pitanje: Zašto se Softić, između maja 2013. i maja 2016. - predomislio?


DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...