26. 05. 2014.

Igorove čizme

I novinari su, u masi hrabrih i nesebičnih ljudi, ovih dana 
osvjetlali svoj obraz



Igor Požgaj zdrav se vratio sa svog reporterskog zadatka u poplavljenom Doboju. Njegove čizme, koje je usred vodene stihije izuo s nogu i poklonio čovjeku koji je tri dana po vodi gacao u najlonskim kesama, postale su jedan od dirljivih simbola dramatične borbe s vodenom stihijom.
Ovaj gest kolege iz banjalučke Alternativne televizije, tako sitan, a tako upečatljiv, i novinare je uvrstio u zlatnu knjigu herojstva i dobročinstva koja se ovih dana ispisuju diljem Bosne i Hercegovine. Svaka čast, Igore, time si kompletnoj našoj profesiji osvjetlao obraz!  
Iza ovog gesta kolege Požgaja još je niz priča koje služe na čast i ponos ljudima iz medija. U općem metežu oni su se probijali tamo gdje ih nisu tjerali njihovi urednici, nego lična kuraž, nesebičnost i osjećaj da informacijom s lica mjesta mogu dati svoj doprinos nadljudskoj borbi sa stihijom.
Plutale su naše kolege zaljuljanim čamcima, prelazile iz helikoptera u helikopter, gacale po živom blatu i vodi, dolazile ljudima pod prozore, prenosile porodične poruke, pa i pakete pomoći. Novinari, snimatelji i fotoreporteri, riskirajući svoju sigurnost, bili su jedna od karika velikog lanca ljudskosti koji je pokušavao obuzdati bujicu i njene teške posljedice.
Reporteri našeg lista i svih drugih medija položili su jedan veliki i težak ispit. Nadam se da će na istoj visini biti i ubuduće, kad se budu vraćali na mjesta nesreće i pratili kako teče obnova. U ime javnosti, oni trebaju biti svjedoci i afirmatori novih dobrih djela, ali i nepotkupljivi kritičari javašluka ili lopovluka koji se, nažalost, redovno javljaju u ovakvim prilikama.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...