05. 05. 2014.

Čobanska gospoda

Fina odijela samo maskiraju loši odgoj, krkanske manire i nekulturu kojom nas je naša vlast još jednom obrukala u uljudnom svijetu


Namješteni osmijeh jedno je od glavnih pravila diplomatije. Da nije toga, stranci koji imaju posla sa vlastima naše zemlje neprestano bi povraćali od gađenja. Toliko ljudske i političke nekulture oni rijetko gdje viđaju.
I pored urednih najava, poziva i upozorenja, Direkcija za evropsko proširenje od naših nadležnih organa još nije dobila dnevni red za jedan važan majski sastanak. Rok su, ipak, produžili do ovog ponedjeljka, s napomenom da, u suprotnom, sastanka neće ni biti. No, nisu odoljeli a da vlastima BiH, makar i uvijeno, ne ukažu na njihovu krajnju neposlovnost i politički bezobrazluk.
U pismu pristiglom iz Brisela poručuje se “da je ovo prvi put da jedna zemlja ne poštuje uobičajene procedure ekonomskog dijaloga sa Evropskom unijom”. Možemo samo naslućivati koliko je trebalo hladnih obloga onome ko je pisao to pismo, pa da se suzdrži od riječi koje bi sočnije i preciznije imenovale ovaj politički “balkanizam”.
Razne zemlje počesto su u prilici da se javno izvinjavaju zbog nedoličnog ponašanja svojih građana van njihove države. Mi smo, međutim, i po tome originalni. Građani BiH imaju punu vreću razloga da se gnušaju i stide zbog papanluka tobožnje gospode koja nas zastupa u svijetu. Njihova fina odijela samo maskiraju njihov loši odgoj, krkanske manire i političku nekulturu kojom nas brukaju gdje stignu.
I onda se čudimo što nas na evropskim granicama i aerodromima tretiraju kao balkansku stoku. Zar da im zbog toga zamjeramo? Ne! Kad nam vide čobane, zar o ovcama mogu ljepše da misle!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...