09. 01. 2013.

(Ne)moćna policija


Nastavimo li ovim tempom, uz siromaštvo i korupciju, postaćemo crne perjanice i po kriminalu, javnoj nesigurnosti i neredu


U socijalizmu nisi smio svašta reći, ali si svugdje mogao spokojno leći. Danas možeš svašta da brbljaš, ali zato strepiš i na asfaltu, u pola bijela dana.
Na razmeđu prošle i ove godine na taj stari problem gromovito nas je upozorilo brutalno ubistvo sarajevskog policajca Muhidina Pivodića. Ono je još jednom u prvi plan gurnulo našu (ne)sigurnost.
Ko je uopće bezbjedan, ako su i uniformirani čuvari javnoga reda na meti ubilačkih hitaca -
pitanje je koje građani sebi sve češće postavljaju. U siromaštvu, eto, i sam život opasno pojeftinjuje. Sva je sila „cigli“ koje, slučajno ili ne, mogu da padnu baš na vašu glavu.
Razvijeni svijet s ovim je odavno suočen. U Parizu, Njujorku, Berlinu, Rimu i sličnim metropolama preporučljivo je uza se nositi kartu grada. Ako malo zalutate, možete zapasti u kvart u koji i policija sa zebnjom zalazi, a kamoli goloruk i tuči nevičan čovjek. Osim novčanika, tamo se i glava može začas izgubiti, maltene zbog novčanice od deset eura.
U tom domenu ipak smo mirniji od onih tamo. Ali da galopom napredujemo ka njima, u to nema sumnje. Nastavimo li ovim tempom, uz siromaštvo i korupciju, postaćemo crne perjanice i po kriminalu, javnoj nesigurnosti i neredu.
Svirepo ubistvo policajca Pivodića, kojeg žale i građani i vlast i njegove kolege, prilika je da se sve karte konačno stave na sto. Da se ozbiljno suočimo sa društvenim i socijalnim uzrocima koji pogoduju kriminalu te da im suprotstavimo objektivnu analizu napora i sredstava raspoloživih za borbu sa ubicama, nasilnicima i drugim belaj majstorima.
U tom smislu, brzo uhićenje Pivodićevoga ubice pokazuje da u borbi sa kriminalcima i nasilnicima nismo baš goloruki i nespremni. No, da li bi sve išlo tako brzo i efikasno da se nije radilo o čovjeku u uniformi? Otkrivanje počinioca tog gnusnog djela bilo je pitanje časti za sve njegove kolege.
Drugo, možemo li svakoga dana, pa možda i svakoga sata, u rasplitanje nečega sličnoga  uključiti toliko ljudstva i tehnike koliko je angažovano u pomenutoj istrazi?
Taj odgovor je, nažalost, odrečan. Policija nam nije bosa, ali su joj čizme vidno trošne. Plaće su im daleko od onih koje treba da imaju ljudi tako rizične profesije. A ni s oružjem i priručnom tehnikom ne stoje najbolje. Nismo jedina zemlja u svijetu u kojoj su kriminalci ponekad i spremniji za boj.
Sve se, na kraju, svodi na novac, na famozni budžet. On bitno ograničava one koji treba da brinu o našoj sigurnosti. Utoliko i glas građana mora biti još glasniji i još precizniji. Vlastima se mora staviti na znanje da nam je bezbjednost jedna od dvije-tri glavne brige, možda čak i najveća. Stoga u nju treba uložiti koliko i u, naprimjer, otvaranje novih radnih mjesta i fabrika. Džaba nam i imetak ako iz mraka vreba metak!
Samo tako, većim ulaganjem u građansku sigurnost, možemo na vrijeme zauzdati nevolju koja se opasno razularila. Ne stegnemo li brzo uzicu, ona će nam ionako čemeran život pretvoriti u potpuni pakao.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...