17. 01. 2013.

Posljednji pokušaj

Hoće li rasklimana Federacija, obaranjem sadašnje Vlade, otvoriti put stvaranju nove, koja će biti bolji izraz trenutnoga omjera političkih snaga


Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, njih 35, jučer su podnijeli Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi ovog entiteta. Predsjedavajući tog doma Vidović zna po kojoj se proceduri dalje treba odlučivati, ali ni on ni bilo ko drugi ne može garantirati da će se dostići željeni cilj. A to je takav sastav Vlade koji će biti izraz trenutnog omjera snaga u političkim institucijama Federacije.
Cilj je, zapravo, harmonični, politički bliski ministarski sastav koji će, konačno, krenuti s ozbiljnijim poslom kakav su stranke najavljivale tokom izbora iz 2010. godine. Teče već treća godina otkako su građani iskazali svoju biračku naklonost, a mi još nemamo vlast koja bi bila izraz te volje.
Prvo se Federalna vlada „telila" pola godine, potom su narednih 12 mjeseci SDP i SDA jedna drugu proklinjale što ih sudbina sastavi. A sad ne mogu da se riješe tog neugodnog zagrljaja, jednostavno zato što oni slabiji, SDA, nikako ne žele prihvatiti ulogu koja im je pripala - ulogu političkih gubitnika.
Na nekoliko načina do sada je pokušavano rješavanje federalne zbrke u koju je dospjela vlast. Sve fino i po proceduri, ali bez uspjeha. I danas smo tamo gdje smo bili kad je Lagumdžija raskinuo koaliciju s Tihićem i u vlast pozvao SBB i dva HDZ-a. Gubitnici su potpuno zanemarili politički fer-plej i odlučili se da tjeraju mak na konac, pa koliko košta do košta - građane, naravno.
Nova parlamentarna većina jučer je povukla još jedan, krajnji potez: obaranje Federalne vlade. E, da bi se, potom, uspostavila nova, prava, koja će, konačno, početi sređivati raskućenu Federaciju.
Sve izgleda prosto kao pasulj. Kao i toliko toga lijepog što se, uostalom, ovoj zemlji moglo i moralo desiti, a da se nikad nije dogodilo.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...