18. 12. 2012.

Naše pare u naše ruke!


Novac za razvoj najlakše možemo da namaknemo oduzimanjem plijena domaćim pljačkašima


Bosna i Hercegovina je jedna surovo opljačkana zemlja. Politički uvezana kriminalna bratija operušala nas je za najmanje 15 milijardi maraka.
Samo kroz cjevčicu korupcije, kroz koju za jednu sekundu proteče 47 maraka, toliko novca isisano je iz našega krvotoka u 16 posljednjih godina. Koliko li je još milijardi poratna vlast pokrala na druge načine?
Ovih dana razočarano smo, na saldu stranih investicija, sabrali nešto više od 56 miliona maraka. Sa tom sićom nećemo se, po potrošnji mesa, pomaći sa posljednjega mjesta u Evropi, nego ćemo pasti još i niže – na gole kosti.
Naš spas je negdje drugdje. Umjesto stranim investicijama, novac za razvoj lakše i brže možemo da namaknemo oduzimanjem plijena domaćim pljačkašima. Premda su jedan dio već potrošili, milijarde su i dalje u njihovim nekretninama, firmama, na bankovnim računima ili, pak, uredno složene drijemaju pod njihovim dušecima.
Obračun sa lopovlukom, koji neće završiti samo kažnjavanjem pljačkaša nego i oduzimanjem nelegalno stečene imovine, naša je najbolja investicija. Federalni zakon, koji će to omogućiti, na dobrom je putu da stupi na snagu. A oštre se i policijske sablje: SIPA je imenovala specijalni tim za borbu protiv korupcije i pranja novca. Oni će, u Skoplju i Podgorici, uskoro proći međunarodnu seminarsku obuku iz ove oblasti.
Svaka para nam zlata vrijedi. Ova bi, pak, trebala biti najslađa: ta koja će se oduzeti od onih koji su svoje nezaslužene imetke gradili na grbači siromašnog, k tome i ratom obogaljenog naroda.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...