25. 12. 2012.

Politički lufteri bez kazne


Hoće li Tihićevim delegatima biti uskraćivan onaj dio plaće koji se oduzima svakome ko neopravdano izostaje sa svoga radnog mjesta


Fahrudin Radončić nije prvi koji je nekome darovao svoju ministarsku plaću. Neki funkcioneri i do sada su stipendirali đake i studente ili su, pak, davali priloge humanitarnim i sličnim ustanovama.
Novi, pri tome, nisu ni cinični komentari. Lako se Radončiću odreći plaće kad ima para k'o blata! I drugima se, u sličnim prilikama, dobročinstvo zlurado pojeftinjavalo.
Ojađeni dvodecenijskom bijedom, počesto smo nakraj srca. U svemu tražimo dlaku, ponekad i tamo gdje ne treba, dok kod očiju ostajemo slijepi na bezočne pljačke u kojima se svakome od nas iz džepa izvlači barem poneka marka.
A šta je do bezočna pljačka ono čime ovih dana maše Sulejman Tihić? Gurnut ćemo ustranu političku stranu njegove najave da će delegati SDA, kad im ponestane argumenata, jednostavno bojkotirati sjednice Doma naroda Parlamenta BiH. A hoće li se, ne reče šef SDA, oni pri tome odreći i onoga dijela plaće koji bi trebali izgubiti zbog izostanka s radnog mjesta?
Odgovor znamo. U mjesečnim obračunima nikada ni marka nije nedostajala Tihićevim ministrima i zastupnicima koji posljednjih mjeseci biraju na koju će sjednicu Federalne vlade ili parlamenta doći, a na koju neće. Kao što za luftiranje s "nastave" nisu kažnjavani ni u prethodnim mandatima.
S ovom vrstom političke bagre posla imamo već decenijama. To je onaj soj koji svoje ne da, ali tuđe rado uzima. I uzimat će sve dok ga u tome niko ne priječi, ni ljudi ni zakoni.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...