22. 12. 2012.

Nacija u džepu lažnih zaštitnika

Silovanjem demokratskih procedura Tihićeva politička družina ne krade vrijeme svojim rivalima nego – svima nama!
 
 
To što dobronamjerniku snaži vjeru u pobjedu pameti, bezobrazniku je nada za uspješnu obmanu. Demokratija se temelji na preciznim procedurama, kako bi se društveni poslovi učinili što nepodložnijim za lične i grupne interese vladajućih struktura.
Ovaj film pred očima nam se sada vrti u televizijskoj verziji. Javnosti je suđeno da se o njenom, građanskom novcu i građanskim pravima, opet raspreda kao o velikoj nacionalnoj ujdurmi.
Riječ je o pokušaju federalnih delegata SDA da pokrenu proceduru utvrđivanja navodne povrede vitalnog bošnjačkog nacionalnog interesa u odlučivanju o saniranju stanja u poslovno zapuštenoj i uređivački korumpiranoj Radio-televiziji FBiH. Time se, na neko vrijeme, lažnim novcem kupuje status kvo u toj medijskoj kući, kojom Tihićeva stranka raspolaže kao vlastitom prćijom.
RTVFBiH živi od pretplatničke takse. Na uplatnici, pri tome, ne piše koje su vjere i nacije njeni obveznici. Naprosto, za nešto svakomjesečno izdvojenoga novca, građani stiču pravo na objektivan, profesionalan, zanimljiv, pa i zabavan program koji tamo treba da se stvori i emitira.
Kad to znamo, pa uporedimo sa stanjem u RTVFBiH, onda je jasno da bi upravo životni interes pretplatnika svih nacija, pa i bošnjačke, i za SDA trebao biti poticaj da se što prije uvede osnovni red u tu zapuštenu i raspuštenu kuću. U njoj se, iz godine u godinu, pretplatnički novac harči prema ličnim potrebama i nahođenjima, u koje su prstom uprli i oni kojima je posao praćenje zakonitosti u poslovanju. Utvrdili su to financijski revizori, kao što je i svakom zdravorazumski obdarenom čovjeku jasno da se tamo u Upravi četiri godine nije radilo ono što zakon nalaže: mijenjanje njenih članova.
Dabome da to znaju i lažni nacionalni dušebrižnici iz Doma naroda Parlamenta FBiH. Njima je njihova nacija, bošnjačka, za koju se kobajagi prse, zadnja rupa na svirali. Ustavne klauzule o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa oni se laćaju samo kao sredstva za ostvarenje njihovih ličnih i grupno-stranačkih interesa. A oni se ogledaju u tome da mikrofoni Federalne televizije i radija i dalje budu njihovi lažljivi i propagandistički megafoni.
Znaju u SDA, naravno, da to neće dovijeka trajati, ali znaju i da im sisanje demokratije na slamčicu, to jest zloupotreba procedura koje su zapisane u ustavne papire, može donijeti još neki dan ili još koji mjesec koristoljubivog uzurpiranja najjače RTV kuće u Federaciji. Uostalom, zar i ljetos nismo izgubili nekoliko mjeseci na proces rekonstrukcije državne vlasti, jer je SDA, pozivanjem na taj isti nacionalni interes, žvaku razvlačila do iznemoglosti?
Time su SDA-ovci ljetos izmorili svoje političke rivale. Isto i danas pokušavaju traženjem dlake u televizijskom mućak-jajetu. Je li moguće da pri tome nemaju nimalo obzira prema činjenici da to oni, ustvari, ne rade svojim protivnicima nego građanstvu ove zemlje, pa time i svojoj naciji?
 Vrijeme koje bestidno kradu, oni kradu svima nama. Gubitak vremena, doduše, više ne mjerimo novcem, kao drugi, jer su nam ga odavno pokrali. Ali ga mjerimo bijesom koji kipti sve više i više...
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...