10. 12. 2012.

Ispruženi dlanovi


Sito pomoći i milostinje mora biti jako gusto, da novac stigne tamo gdje je najviše potreban


Šezdesetak muzeja, pozorišta i biblioteka najviše se obradovalo oživljavanju Vijeća ministara BiH. Već u prvoj sedmici nove ministarske ere prema njima je plasirano 2,4 miliona budžetskih maraka.
Ni sa ovim novcem pomenuti srećnici neće prodisati punim plućima. No, uhvatiće bar malo zraka, realizirat će neke projekte, uključit će grijanje ili uspraviti nakrivljene zidove.
I ovaj finansijski plasman, kao i gotovo svaki iz naših socijalno obojenih budžeta, nema ni razvojno ni sistemsko obilježje. To je neka vrsta sadake za kojom ovdje danas žude i pojedinci i institucije, svi oboljeli od najteže bolesti – besparice.
Za svaki ispruženi dlan, bilo za oronule muzeje ili sirotinjske porodice, ne mogu se pobrinuti ni bogatije zemlje od naše. Sito mora biti jako gusto, da pomoć stigne tamo gdje najviše gori. Svaku budžetsku marku, za ovu namjenu, treba triput premjeriti prije nego što se za nju odredi adresa.
U svoj sili naših manjkavih propisa, svakako su i oni o humanitarnoj pomoći. Stoga i treba da postanu jedan od prioriteta nove vlasti, kako bi novac za tu namjenu i sama najbolje plasirala te, općenito, zavela više reda u ovu osjetljivu oblast. Kroz razne oblike potpore i milostinje promeću se stotine miliona maraka, koje često završavaju i u džepovima raznih lupeža, besposličara i lažnih sirotana.
I to malo što imamo, kad ode tamo gdje najviše treba, dovoljno je za mirniju savjest. I ne samo Vijeća ministara, već i svakoga preduzeća i pojedinca koji imaju bar neku marku koju mogu i žele da stave na nečiji ispruženi dlan.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...