18. 03. 2018.

PUT KA DNU

U posljednjoj deceniji plaće su porasle 11 posto, a cijene poskočile za najmanje 21 procenat. Pa računajte kojim kursem plovi ovaj brod...

PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ


Svu svoju muku vidimo golim okom i opipavamo u vlastitom novčaniku. Ipak, nije zgoreg istaknuti da čak i statistika pokazuje da smo na neprestanom putu ka dnu. Jedan korak naprijed uvijek je praćen sa barem dva koraka unatrag.

Agencija za statistiku ove sedmice nas je obradovala podatkom da je prosječna mjesečna plaća u januaru iznosila 870 KM. Viša je za “čak” 2,7 posto u odnosu na prošlogodišnji isti mjesec. Upoređeno sa 2008-om godinom, dolazimo do još veselije cifre: u tom periodu plaće su skočile za čitavih 11 procenata.

A onda - otriježnjenje. U istom tom razdoblju, naime, indeks paketa osnovnih cijena porastao je za 21 odsto. Sa uvećanom januarskom plaćom živi se lošije i kupuje manje nego prije deceniju, i to za 10%.

Obzirom da Agencija za statistiku barata sa političkom matematikom, taj procenat je sigurno još izraženiji. Veliki je pritisak vlasti da državni statističari štimaju podatke, ali se ni to ne može raditi toliko da pokrije naše ogromne rupe.

Nije nikakva tajna da nazadujemo. Još manje je tajnovit uzrok zbog kojeg letimo ka dnu: on je u - politici.

Potvrđuju to zaključci vodeće svjetske agencije za ocjenu kreditnog rejtinga „Standard & Poor's“(S&P). Oni ovih dana poručuju, u svom izvještaju o stanju naše ekonomije, da “politika stvara usko grlo koje zaustavlja sav do sada postignuti napredak”. Slijedi niz konkretnih primjera kojim politika koči ekonomiju. Upire se prstom i u “povećanje političkih tenzija u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH uoči općih izbora u oktobru, koje bi moglo opet potkopati vanjske tokove finansiranja i privredni rast zemlje”.

Politika je druga riječ za vlast, za upravljanje državom. Stoga nije nikakva tajna ni pravac puta za izlazak iz siromaštva. To je disciplinovanje ili mijenjanje vlasti.

Da nam je barem takva koja će zaustaviti dalje propadanje; o nekim velikim uzletima da i ne sanjamo!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...