11. 03. 2018.

ZAŠTO ĆUTE PACIJENTI?

Cijenu ljekarskih povišica plaćaju bolesnici, za čiji tretman i njegu sad ostaje još manje novca




PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

U zdravstvu se ipak nešto mrda. Zaslužni su za to ljekari i one kantonalne vlade koje su imale sluha da im povećaju plaće. Poučeni tim uspjesima svojih kolega, sutra će i hercegovački ljekari provesti protestnu šetnju do sjedišta Vlade HNK u Mostaru. Na koncu će se i tamo, vjerovatno, poboljšati status ljekarskog osoblja.

Sa zadovoljnijim liječnicima zdravstvo bi trebalo da krene naprijed. Pitanje je, međutim - hoće li?

Velika prepreka je raspoloženje medicinskih sestara i tehničara, koji su tamo gdje su i ranije bili, jako nezadovoljni svojim primanjima. Još značajnije su finansijske posljedice ljekarskih povišica. One će se namirivati iz postojećih prihoda zdravstva. A to znači da će za tretmane, opremu, operacije i druge bolničke aktivnosti ostajati još manje novca nego sada. Cijenu ljekarskog boljeg raspoloženja tako će platiti pacijenti!

Na sve to bolesnici i osiguranici reaguju ćutke. Jeste li možda čuli za neki organizovani pokušaj da se ukaže na njihov loš položaj? Niste, naravno, jer toga nije ni bilo. Pacijenti mirno trpe sve što im se u zdravstvu servira.

Ljekari su svoj cilj postigli vikom i ljutnjom, pregovorima sa vlastima. Sličan metod jedini bi, stoga, bio efikasan i za pacijente. Eh, koja bi zaglušujuća buka nastala kad bi oni naglas kazali to što, o svom liječenje, govore među sobom i sa rodbinom?

A ne moraju ni galamiti. U času kad dođu izbori, na primjer, taj bi aršin možda trebao da bude i najvažniji: šta koja stranka planira i predlaže u zdravstvu. U SAD, recimo, ova tema decenijama dominira u predizbornim okršajima predsjedničkih kandidata. Obama je dva puta pobijedio uglavnom zahvaljujući programu poboljšanja zdravstvenog sistema.

Ako bi i naš pacijent tako rezonovao, drukčije bi se prema zdravstvu odnosile i stranke. Umjesto šarenih laža, prema glasačima bi možda krenuli i sa osmišljenim mjerama za ono što je najvažnije - zdravlje!


DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...