01. 01. 2014.

Živi mrtvaci

Umjesto obećane povišice, vlast opet kasni i sa isplatom stare penzionerske crkavice


Svaka iole dobra firma potrudila se da decembarsku plaću isplati nešto ranije. U takvu vrstu, međutim, ne spadaju država i njen penzioni fond. Oni su umirovljenike, kao i pred posljednji Bajram, ostavili na cjedilu.
I ova godina biće za naše najstarije sugrađane gladna i sušna. Donedavno su se, dok su još imalo vjerovali u vlast i njena obećanja, sa čežnjom nadali povećanju svojih naknada. Sad bi bili sretni i da ono malo crkavice, koju inače primaju, dobiju na vrijeme, bar do petog dana u mjesecu.
I to je njihovo nadanje, nažalost, ludom radovanje. Penzije stoje u mjestu, jedino se pomjera vrijeme njihove isplate – sve dalje i dalje. Vjerovatno do trenutka, po svemu neminovnog, kad u tom fondu više neće biti ni marke.
Potkraj godine iz federalnog udruženja penzionera jauknuli su da većina njihovih članova životari sa tri marke dnevnoga budžeta. Bruka je to koja ide na obraz državi i njenim vladarima, ali i još mnogima koji doprinose ovoj sramoti.
Fondom PIO/MIO ne rukovodi se domaćinski. Mnoga preduzeća zakidaju penzionere na doprinosima koje za svoje uposlenike plaćaju u minimalnim iznosima. Siva ekonomija i rad na crno također škode umirovljeničkoj kasi.
Kad se saberu svi ovi uzroci, uviđamo da je vlast, ipak, ta koja snosi krunsku odovornost. Svojom aljkavošću, ona dopušta da cvjetaju svi oblici potkradanja penzionih fondova.
Samo jedan je uzrok na koji vlast ne utječe. To smo mi, koji takvu vlast trpimo, a koja naše roditelje tretira kao žive mrtvace. Nije valjda da svoju djecu, već odrasle ljude, starci treba da nauče i tome kako da se odupru vladajućim raspikućama?
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...