13. 01. 2014.

Zalutala pošta

Krivce za propuštene evropske milione jedino može da kazni naš, domaći štap


Novcu okreću leđa oni koji ga imaju u izobilju. U takve svakako spada vlast Bosne i Hercegovine. Ona je svoje džepove napunila do vrha i nimalo se ne osvrće na siromaštvo koje hara svuda oko nje.
To što ne umiju da svojoj državi namaknu nikakvu zaradu, vlastima bi još nekako i oprostili. Ali, kako im halaliti to što se odriču i poklona koji se iz svijeta, posebno iz Evrope, upućuju na našu adresu? Gomila novca završava kao zalutala pošta, jer nema ko da je primi i namjenski iskoristi.
Jučer nam je direktorica Agencije za evropske integracije Nevenka Savić nabrojala šta smo sve posljednjih meseci izgubili i bez čega ćemo još ostati. Saldo iznosi najmanje 100 miliona eura!
Šefovi briselskih fondova, u kojim leži taj novac, zbunjeno sliježu ramenima. Na njihove mrkve niko se ne trza. Za štapom, naravno, ne posežu. Nije na njima da kažnjavaju vlast jedne zemlje koja uporno odmahuje rukom na milione za koje se, zauzvrat, traži samo usklađivanje našeg političkog i ekonomskog ambijenta sa razvijenim dijelom Starog kontinenta.
Za odbacivanje evropske mrkve jedini mogući kažnjenički štap je domaći, naš. Ma kakav štap: ni najveći malj nije dovoljno težak da kazni javašluk, bezobrazluk i rasipništvo bratije koja danas vodi Bosnu i Herceovinu. Je li moguće da su nam sve ove magareće godine popile mozak i oduzele sposobnost da taj malj konačno podignemo?
Ako to sami ne učinimo, niko drugi neće to za nas uraditi. Loši gospodari naš su proizvod i naša greška. Naša je i odgovornost da im izvučemo crveni tepih ispod nogu.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...