21. 01. 2014.

Raskolnički kongres

Jugoslavije su se, zarad nacije, prvi odrekli njeni komunistički prvaci, čime je nezaustavljivo prokrčen put krvavom raspadu


Jugoslovenska državna zajednica prokockala je dvije šanse. Prvi put je izgorjela u ognju Drugog svjetskog rata. Repriza se dogodila pola stoljeća kasnije, ovaj put sa crvenom petokrakom na zastavi.
Poučena iskustvom propale monarhije, komunistička država posebno se zadala u rješavanje nacionalnog pitanja. Recept je tražen u njegovom potiskivanju, zapravo u stvaranju ideološkog, nadnacionalnog identiteta. Ali nije prošlo: komunizma su se, zarad nacije, prvi odrekli njegovi prvaci.
Labuđi pjev komunističke elite dogodio se na 14. vanrednom kongresu Saveza komunista Jugoslavije, održanom u Beogradu prije tačno 24 godine. Sazvan da osvježi potamnjelu ideologiju, taj skup se pretvorio u ogledalo dugo skrivane realnosti. Umjesto bratstva i jedinstva, na vrh se podiglo srpstvo, hrvatstvo, slovenstvo... Milošević je raspalio golemu lomaču, na koju su benzin spremno dosipali Kučan, Račan...
Dugme za nastupajuće ratne pohode i zločine pritisnuto je upravo na pomenutom beogradskom skupu. Tada su se komunisti presvukli u nacionalne nošnje. U igru za naslijeđe odmah su se uključili i nikad ućutkani zagovornici ideje po kojoj se Jugoslavija, kao tamnica naroda, kad – tad mora raspasti.
Jugoslaviji je odzvonilo upravo na tom komunističkom kongresu. Većina aktera odmah je razumjela taj opasni signal i krenula u pripreme za bespoštednu brakorazvodnu parnicu, u kojoj smo mi u Bosni i Hercegovini prošli najlošije.
Zašto?
Da li zato što smo predugo vjerovali da će rasklimatana SFRJ ipak opstati ili zato što nas je, nimalo slučajno, dopalo da budemo kusur u velikom srpsko-hrvatskom obračunu?
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...