05. 02. 2013.

Zaljuljana planeta

Nerazumijevanje, pohlepa, nesređene međe i kusuri prošlosti stalno raspiruju strah od izbijanja novih svjetskih sukoba

Svijet nikad nije živio u miru i slozi. Uvijek je bilo zloduha, ali nikad nije manjkalo ni pokušaja da se sačuva opća ravnoteža.
Samo za nabrajanje trenutnih eksplozivnih tačaka trebale bi stranice i stranice ove novine. Nerazumijevanje, pohlepa, nesređene međe i kusuri prošlosti stalno raspiruju strah da bi već sutra moglo biti još gore.
O narušenoj bezbjednosti tokom vikenda je u Minhenu raspravljala svjetska politička elita. Stigli su i američki potpredsjednik, šefica evropske diplomatije, prvi čovjek NATO saveza, ministri inostranih poslova Rusije, Irana, lider sirijske opozicije...
Debate su vođene iza zatvorenih vrata. Nema sumnje, međutim, da su na sto padale krupne riječi, ali i ideje za smirivanje zaljuljane planete. Potpredsjednik SAD Bajden (Byden) kao najvažnije za prvu silu svijeta istakao je odnose sa Rusijom,  Kinom i Briselom. Ali je zato, u ime opće sigurnosti, zagalamio na iranskutvrdoglavost oko nuklearnoga programa te istakao potrebu da se Bašar al-Asad povuče sa čela Sirije.
A gdje je tu još terorizam, ekonomska recesija, rovito tlo Iraka, Afganistana, Sjeverne Koreje, Bliskog istoka, bivše Jugoslavije...? Koliko zebnje izaziva kriza Evropske unije, kojoj London maše referendumom, a Turska bijegom u regionalni savez sa Rusijom i Kinom?
Problema i nepoznanica je napretek. Ipak, ohrabruje da se danas, mnogo rjeđe no prije, odlučuje preko noći, u huji. Po važnim stolovima, u koje spada i ovaj minhenski, dugo se motaju svakakve opcije.
Želimo vjerovati da je njihova zajednička svrha da se spriječi ono najgore – prolijevanje krvi.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...