09. 02. 2013.

Dvije vage

Po sići udara teška državna ruka, dok kriminogene gazde ista miluje mekom rukavicom


Saobraćajna policija opasno se uzvrtjela. Kažnjavaju kao da su dobili nalog da državi preko noći donesu brdo novca.
I vlasnik omanje buregdžinice, koji misli da su novinari vrlo moćni, žali mi se kako ga gnjave razne inspekcije. Prečesto mu dolaze, propituju, razgledaju, izučavaju papire, sravnjuju račune...
Elem, Porezna uprava FBiH jučer se pohvalila učincima svoje 11-dnevne pojačane kampanje, tokom koje su izrekli 652 kazne u vrijednosti većoj od milion KM. Na pojačanom nadzoru 50 inspektora radit će sve do kraja aprila.
Poreznicima smo dužni čestitati. Bravo i za premijera Nikšića, koji je akciju podržao objema rukama i pozvao građane da i sami krote pohlepne trgovce.
Bez dežurnog "ali", međutim, ništa kod nas ne može, pa ni ovo. Pitamo poreznike: kako to da za milion KM danonoćno pretresaju brda slame, a na deset i sto puta veće cifre žmire na oba oka?
Da zavire samo u magazu Hilme Selimovića, naprimjer, poreznici bi iz nje udan pokupili neuporedivo više državnog novca, duga čiju naplatu gramzivome pivaru godinama odlažu i praštaju. Time se ovaj SDA-ovski skorojević, ustvari, beskamatno kreditira o trošku naroda. Dok radnike njegovih trulih preduzeća, za to vrijeme, i za naramak usječenoga državnog drveta gone u - zatvor!
Tako je to. Po sići udara teška državna ruka, dok kriminogene gazde, svoje stranačke miljenike, ista miluje mekom rukavicom.
Sve dok se radi s dvije vage, jednom za grešne milionere, a drugom za sitnjež, račun ne treba tražiti samo od trgovaca. Još je važnije da ga položi vlast koja kažnjava sitne utaje, dok one najveće zove biznisom, poput Selimovićevog, kojem čak i pomaže!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...