18. 02. 2013.

I pape se umaraju, zar ne?

Ostavka Benedikta XVI intrigira ljubitelje zavjereničkih scenarija i ozbiljne vatikanske eksperte, ali i najširu javnost, zbunjenu potezom vatikanskoga lidera


Nešto škripi u državi vatikanskoj, sve češće se piše i govori. Poticaj daje i šokantna ostavka pape Benedikta XVI (Benedict), koji će Svetom stolicom upravljati još samo do kraja ovoga mjeseca.
U svakom slučaju, ni papsko žezlo više se ne nosi doživotno, bez obzira da li se ono gubi dobrovoljno ili je produkt odnosa snaga u vjerskom vrhu zbog kojeg je, nakon sedam stoljeća, jedan papa za života skinuo svoj prsten svetosti.
Vatikan ne upravlja stotinama miliona ljudi na planeti, koji štuju papski autoritet, ali ima veliki utjecaj na njihove svjetonazore. Papa je rado viđen gost i uvažen sagovornik mnogim vladama svijeta. Napokon, činjenica da golemo blago Svete stolice ne leži u skrovitim kovčezima nego „radi“ po bankama i velikim kompanijama, govori o Vatikanu kao jednom od najjačih financijskih stubova savremenoga svijeta.
Utoliko je papska ostavka, uz svo uvažavanje posebnosti vođstva jedne velike vjerske zajednice, postalo škakljiva društvena i politička tema. Oglašavaju se i domišljati tvorci zavjereničkih scenarija, ali i poznavaoci prilika u inače tajnovitoj vatikanskoj vladi.
Da li su još uvijek ordinirajućeg papu na povlačenje natjerale godine ili je, pak, poticaj stigao iz njegovog okružja, vjerovatno će zadugo ostati bez potpunoga odgovora. Za njega je potrebna uvjerljiva procjena stvarne moći koju jedan papa ima u vatikanskoj organizaciji.
Ukoliko pape odista udaraju šakom o sto, ako je njihova riječ glavna i posljednja, onda je posve normalno da čovjeka sa skoro devet decenija života na plećima zamijeni zdraviji, radno aktivniji, krepki vjerski velikodostojnik koji će moći da se nosi sa svim tim pravima i obavezama. Ako, pak, pape više figuriraju kao simbolički autoriteti, koje se oslovljava sa „Vaša svetosti“ i štuje kao vrhunske moralne uzore, onda njegova starost i nije najvažniji faktor. Sve dok se kreće, papa je pokretna ikona kojoj se strasno klanja ukupna katolička zajednica.
Kao i svi rukovoditelji, i Benedikt XVI vjerovatno je u svom radu griješio, za neke se odluke kajao i pokušavao da popravi njihove posljedice. Nema sumnje da je, također, vitalan kakav je bio većim dijelom svoga osmogodišnjeg papovanja, Svetu stolicu zadužio brojnim postignućima i ličnim doprinosima. Stoga će na spisku dosadašnjih poglavara i njegovo ime zračiti svjetlom.
A kojim će putem dalje ići Vatikan, da li će ovaj izuzetak možda u dolazećem vremenu postati pravilo – da ni pape ne stoluju doživotno – enigme su čijem ćemo odgonetanju svjedočiti možda jako skoro.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...