01. 03. 2013.

Krnjave zdravice

Uobičajene svađe oko Dana nezavisnosti stišane su krčanjem praznih crijeva: narod vapi za korom hljeba, a i vlast nekako shvata da i njena pekara konačno mora da proradi


U jednom dijelu zemlje danas se praznuje nezavisnost BiH. U drugom je to sasvim običan radni dan, s pokojom prigodnom žaokom na račun „izmišljenoga“ blagdana.
Zbog te pakosti se nervirati, zaista je čisti luksuz. Ako ne priznaju praznični status 1. marta, u RS ne spore ono mnogo važnije - državnost i nezavisnost ove države. Malo-pomalo, ta se spoznaja sve čvršće useljava i u um onih koji su BiH doživjeli kao neželjeno dijete i nad kojim su pokušali izvršiti čak i (ratno) čedomorstvo.
Ni Dodik, eto, više ne srbuje na sva zvona. Čović Hrvatima poručuje da je BiH njihov nacionalni dom. A Bošnjaci po tim žicama, zna se, udaraju od samog početka.
Naša državnost ipak je još krhka. Trenutno stišana nacionalna huka naprosto je iznuđena životnim nedaćama koje nas tjeraju da, umjesto nacionalnim zastavama, više držimo do razmahivanja novčanicama.
Uobičajene svađe oko Dana nezavisnosti jednostavno su stišane krčanjem praznih crijeva. Narod vapi za korom hljeba, a i vlast nekako shvata da je njena pekara ta koja konačno mora proraditi. Pa ruše vlastitu vladu, poput Dodika, ili pokušavaju da je ozbiljno renoviraju, kao u federalnom dijelu zemlje.
Nezavisnost BiH stamena je činjenica, pozlaćeni ram kojim je uokvirena državnička forma prostora na kojem dišemo. No, ako se u taj ram ekspresno ne ugradi više posla, više reda, rada i slada, potamnit će i sjaj datuma koji danas ponosito obilježavamo.
Svoji na svome čvrsto ćemo biti tek kad po ovome tlu prohodamo siti i zaposleni, komšijski združeni i nacionalno snošljivi. Tada bi nam i praznične zdravice, sada očito krnjave, bile složnije i slađe.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...