30. 09. 2015.

SBB U NOVOM DRUŠTVU

(Nema nikakve sigurnosti da će SDA, HDZ i SBB poboljšati stanje u Federaciji. No, treba ih što prije pustiti da to (ne) pokažu na djelu)


Saradnja SDA i SBB-a počela je praktično da funkcioniše. Radončićeva stranka danas je u Federalnom parlamentu, preko svojih zastupnika u Domu naroda, glasala protiv prijedloga o smjeni Vlade FBiH. Članovi Saveza za bolju budućnost BiH izjavili su da odustaju od svoje potpore inicijativi koju su prije 2,5 mjeseca pokrenuli skupa sa Socijaldemokratskom partijom BiH, Našom strankom i Demokratskom frontom.

Tako je SBB okrenuo leđa dojučerašnjem opozicionom društvu i stao uz bok SDA i HDZ, s kojim bi, nakon dogovora Izetbegović - Radončić, ova stranka uskoro trebala da postane i dio nove vladajuće koalicije.

Klupko krize vlasti u Federaciji očito je krenulo da se odmotava. Mjesto DF-a zauzeće SBB, ukoliko u međustranačkim pregovorima sa SDA, koji se ubrzano odvijaju, ne dođe do nekog nenadanog kurcšlusa. Put Radončićeve stranke u vlast može biti ometen i nekorektnim ponašanjem Komšićeve stranke, koja još ima neke mogućnosti da blokira promjene u izvršnoj vlasti.

Krivicu za problem koji može da iskrsne sa DF-om, pogotovo sa njegovim čovjekom na poziciji potpredsjednika FBiH, Dunovićem, snose i SDA i HDZ. Oni nisu korektno reagovali kad se Komšić povukao iz vlasti. Tada još Izetbegović i Čović nisu u rukavu imali Radončića, pa su kalkulisali drugačije. Sad bi to moglo da im se osveti, da se rekonstrukcija Vlade oduži toliko da i Radončić može izgubiti živce. On već ima neugodno iskustvo sa koalicijom koju je prije 2,5 godine sklopio sa SDP-om, ali koja nikad nije stupila na snagu zbog “proceduralnih” prepreka koje je tada vješto priječila SDA.

Uvidom u korake koji predstoje u ozvaničavanju koalicije SDA - HDZ - SBB vidno je da DF ne može da spriječi taj brak, ali može značajno da produži rok u kojem bi se obavila rekonstrukcija izvršne vlasti u FBiH. Stoga će se, po potezima koje će povlačiti, vidjeti da li je Željko Komšić osvetoljubiv i kapriciozan ili će praktično pokazati da mu je prije svega stalo do građana, a ne do stranačkih politikantskih duela, kako često govori.

Nema nikakve sigurnosti da će SDA, HDZ i SBB poboljšati stanje u Federaciji. No, treba ih što prije pustiti da to (ne) pokažu na djelu.

(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...