05. 03. 2014.

Halapljivi Putin

Kao da ruskoga predsjednika ničemu nije naučila bahatost i krakovidost Slobodana Miloševića



Bio sam na licu mjesta kada se, prije 23 godine, raspadao Sovjetski Savez. Suvremenici tog povijesno važnog čina čudili su se kako je sve leglo tako mirno, kako je Rusija – kao okosnica komunističke imperije – mirno progutala gomilu povelikih knedli.
Najveća od njih bila je Ukrajina, naglo osamostaljena zemlja, sa puno repova prošlosti i ruskom nogom na gotovo svakom pedlju svoje zemlje. Obje strane, i Moskva i Kijev, mudro su tada shvatale da se njihov brakorazvodni račun mora prepustiti dužoj „baršunastoj“ završnici.
U to ime, Ukrajina je pristala na prilično uslovljenu nezavisnost. Odobrila  je da na njenom tlu ostane i ruska vojna čizma, crnomorska flota, ali i prst na raketnim i nuklearnim okidačima.
Premda nevoljko, oslabljena Rusija morala je, sa svoje strane, da oćuti neizbježno snaženje ukrajinske državnosti, pa i njeno očijukanje sa Zapadom, kojem se ona počela priklanjati zbog vlastitih nacionalnih interesa.
Ali se i ta odložena završnica jednom, ipak, morala dogoditi. No, da li baš sada i da li baš na ovakav način?
Odgovor najbolje zna ruski predsjednik, potpuno svjestan svekolike zamršenosti rusko-ukrajinskih odnosa, međusobnih dugova i potraživanja. Zna Putin i da između Rusije i velikih sila danas nema većih razmirica od ukrajinskih, u kojim su svi laki na teškim riječima, a možda i na okidaču.
Je li moguće da to Putin nema u vidu? Zar ga ničemu nije naučila bahatost, halapljivost i krakovidost Slobodana Miloševića? Čovjek je sanjao preveliku Srbiju, ali se osvijestio u onome što ga zaista i pripada.
Nastavi li se ponašati u agresivnom stilu, slično buđenje očekuje i Putina. Obuzet je prevelikom političkom i velikodržavnom vatrom. Kao da mu nije poznato da onaj koji nervozno žuri najčešće vrat slomi – i to svoj!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...