15. 10. 2012.

Ekonomsko ropstvo


U ruke stranih tržišnih zavojevača na tacni su nas, za ko zna koliko eura, izručile domaće prodane duše


Jaki i gramzivi muče i tlače slabe i nemoćne. Pouka je to iz ratne agresije na BiH, kojoj smo se, ipak, nekako oduprli. U bici za ekonomsku nezavisnost, međutim, stojimo kudikamo lošije.
Nove metke u ovoj vrsti specijalnog rata ispalili su hrvatski mediji, koji su plasirali laž o pljenidbi naše, tobože, pokvarene hrane. Smisao tih „novinarskih patki“, koje se često ponavljaju, u odvraćanju je tamošnjih potrošača od robe iz naše zemlje.
Drugi cilj je stvaranje terena za prodor njihovih proizvoda u BiH. Izmišljotina o salmoneli i drugim gadostima u našem mlijeku i mesu, sračunata je da nas, od domaće, okrene stranoj hrani koje su, inače, prepuni rafovi ovdašnjih trgovačkih centara.
Prve ubilačke metke ove vrste, nažalost, sami smo u sebe ispalili. Netom po uspostavi mira, naše je tržište preplavljeno uvoznom robom, uglavnom iz Slovenije i najbližeg komšiluka. Tome su, a ko drugi, kumovale naše vlasti. Za ko zna koliko eura, oni su vlastitu zemlju predali u ruke ekonomskih porobljivača. Umjesto domaće, kao medvjede su zaštitili strane proizvođače.
Vodom, naprimjer, možemo napojiti čitav Balkan. Mesom peradi možemo nahraniti pola bivše Jugoslavije. Svašta mi možemo, da nije prodanih političkih duša. Uostalom, desetine puta ovaj list upirao je u Nedžada Brankovića i slične ministre i premijere koji su nas, za svoj groš, sistematski gurali u strano ekonomsko ropstvo.
Nama jad, njima slad – prisjeo im, dabogda!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...